Omdömen
4
översyn

OPPO A72 recension - bra budget smartphone

by 20. December 2020

I början av juni presenterade OPPO två nya budgetsmartphones. En av dem är OPPO A72, som vill göra poäng med den effektiva Snapdragon 665, en ultraklar 48 MP AI fyrkamera och en hög 5000 mAh batteriprestanda.

Hur smarttelefonen passar in i det mycket konkurrenskraftiga mellanklassegmentet belyses i denna recension.

översikt
tillverkare

OPPO

Produkt

OPPO A72

specifikationer

Processor och minne
CPU: Qualcomm Snapdragon 665
GPU: Adreno 610
RAM: 4GB (LPDDR4x)
Internminne: 128GB (UFS2.1)
Minnesförlängning: Ja

Visa
Visa diagonal: 6.5 inches
Skärmupplösning: 2400 x 1080 pixlar
Skärmtyp: TFT-LCD
Skärmskydd: Okänd
Multitouch: 10 fingrar

Kameror
Huvudkamera: 48 MP (1 / 2.8 '' storlek, f / 1.7 bländare)
Ultra vidvinkel: 8 MP (1/4 '' storlek, f / 2.2 bländare)
Makrosensor: 2MP (1/5 '' storlek, f / 2.4 bländare)
Djupsensor: 2MP (1/5 '' storlek, f / 2.4 bländare)

Främre kamera: 16 MP (1 / 3.1 '' storlek, f / 2.0 bländare)

Netzer
SIM-typ: Dual Nano-SIM + MicroSD-kort
SIM-storlek: Nano-SIM
eSIM: Nej

GSM: 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz
WCDMA: Bands 1/2/4/5/6/8/19
FDD-LTE: Bands 1/2/3/4/5/7/8/12/17/18/19/20/26/28/66
TD-LTE: Band 38/39/40/41

trådlös
WiFi: 802.11 a / b / g / n / ac
Bluetooth: 5.0
GPS: Ja

sensorer
* Ljussensor
* Accelerometer
* Induktiva givaren
* gyroskop
* Fingeravtryckssensor (på sidan)
* NFC

ackumulator
Batteri: 5.000 mAh
Snabbladdningsfunktion: 18 Watt
Qi butik: nej

andra
Operativsystem: Android 10 (ColorOS)
Anslutning: USB-C, 3.5 mm ljud
Storlek: 162 x 75.5 x 8.9mm
Vikt: 192g

Leveransomfattning

1x OPPO A72
1x-headset
1x USB-kabel
1x Adapter
1x SIM-kortstift
1x skyddskåpa
1x skyddsfilm på displayen
1x snabbstartsguide
1x garantikort

Test: OPPO A72

Uppdatera 20. December 2020

Om du vill ha en OPPO A72 under julgranen med kort varsel, borde du nu amason strejk. Det finns för närvarande den övertygande mellansmartphonen för endast 179 Euro på erbjudandet. Det jämförande priset var senast cirka 194 euro. Du hittar alla erbjudanden i slutet av artikeln i Kontrollera priser.

Att erbjuda

OPPO-produktportföljen växer gradvis på de lokala marknaderna. OPPO-smartphones finns nu representerade i alla prisklasser. Förutom de avancerade modellerna i Find-serien, är mellannivå Reno-serien, Budget A-seriensom också det OPPO A72 lyssnade på.

Design och utförande

En stjärnhimmel i din hand - Med denna kortfattade mening beskriver OPPO utformningen av OPPO A72. Smarttelefonen finns i exakt två färger. Den subtila Twilight Black, som är särskilt elegant, liksom den groovy Aurora Purplesom garanterat kommer att locka uppmärksamhet. Baksidan av fodralet består av plastvad du också kan uppfatta haptiskt. Det känns inte riktigt lika smidigt som en smartphone med en glasrygg. Eftersom vi är inom budgetprisklassen är det här mindre onda dock hanterbart.

OPPO A72 framsida

En fingeravtrycksläsare vi ser förgäves på baksidan. OPPO har enkelt integrerat detta direkt i strömbrytaren. Detta gör det inte bara lätt att nå utan garanterar också ett renare utseende. Den på baksidan och den rektangulära utskjutande är slående Kameranhetomsluta de fyra kamerasensorerna och LED-blixt. OPPO-logotypen finns längst ner till höger.

OPPO A72 tillbaka

Övergången från baksidan till husramen, som också är gjord av plast, är trevligt rund. Om vi ​​tittar på ramarna för 162 x 75.5 x 8.9 mm stor och 192g Ta en närmare titt på den tunga OPPO A72, då sker åtgärden främst inuti den nedre delen av fodralet. Det finns en i mitten USB-C-uttag, som också stöds av en 3.5 mm jackanslutning för hörlurar, mikrofon och högtalare. Volymvippan finns i den övre tredjedelen av ramens vänstra sida, strömbrytaren till höger. Detta arrangemang är vanligt och gör det lättare att låsa upp smarttelefonen med höger hand. OPPO A72 är placerad ovanför volymvippan Trippel SIM-kortplatssom kan utrustas med två nano-SIM-kort och ett microSD-minneskort.

OPPO A72 leveransomfång

En titt på framsidan avslöjar inte OPPO A72 som en budgetsmartphone. Den svarta gränsen som 6.5-tums stor IPS-skärm hålls relativt smala för en budgetsmartphone. Skärmen sträcker sig nästan till kanten längst upp och till sidorna. De "Punch-hole" främre kamera är diskret gömd i displayen. Den långsträckta mottagaren ovanför skärmen är också knappt synlig. Du kommer dock att se förgäves efter en LED för aviseringar.

den kvaliteten på utförande motsvarar enhetens pris. Det fanns inga avvikelser eller bearbetningsfel i vår testkopia. Hittills sänker OPPO A72 en fin siffra!

Visa

Låt oss titta närmare på skärmen på en 6.5 inches diagonal med 2400 1080 x pixels upplöses. Av IPS-skärmtyp är inte riktigt lika färgstark och rik i kontrast som en AMOLED-skärm, men speciellt när det gäller OPPO A72 imponerar den med en skarp, skarp skärm med anständig betraktningsvinkelstabilitet och hög skärmens ljusstyrka. Som förväntat finns det ingen uppdateringsfrekvens utöver 60 Hz. Av Pekskärm svarar exakt på ingångar.

displaymätning

Den uppmätta luminans i genomsnitt 440 cd / m² motsvarar ungefär specifikationen för OPPO (480 cd / m²). Med hänvisning till Svarta nivåervem är på 0.4 cd / m² nivåer av, det ger en statiskt kontrastförhållande på 1080: 1 - "Inte bra, inte hemskt".

OPPO A72 skärminställningar

OPPO A72 skärminställningar

Den fördelas över displayen luminans är maximalt 30 cd / m². Beroende på färgtemperaturläget baseras färgåtergivningen på ett genomsnitt DeltaE från 4.29 till 7.30 avvikit. Av sRGB färgutrymme är helt täckt eller överskrids något. Färgtemperaturen är ganska sval i standardläge. Detta beror på den ökade andelen blått.

bildskärmsinställningar

Inställningsalternativen runt skärmen är tydliga men uppfyller normala krav. Det finns en automatisk ljusstyrkasom anpassar skärmens ljusstyrka till det omgivande ljuset Mörkt lägesom kan aktiveras enligt ett schema Ögonkomfortläge, som filtrerar bort den blå komponenten och den redan nämnda Färgtemperaturläge, över vilken färgtemperaturen kan justeras via skjutreglage i “Kallare - Standard - varmare”.

Leistung

Det är inne i OPPO A72 Snapdragon 665-system-på-chip från 2019. Den ARMv8-baserade SoC har åtta kärnor, som i sin tur är indelade i två kluster. Bilda det högpresterande klustret fyra Kryo 260 guldkärnor (Cortex-A73)den klockan upp till 2 GHz. Det energibesparande klustret, som sticker ut, sätter sig ekonomiska uppgifter fyra Kryo 260 Silverkärnor (Cortex-A53) med en maximal klockfrekvens på 1.8 GHz. Detta är särskilt intressant för spelare Adreno GPU 610som, till skillnad från Adreno 512 från föregångarchipet (Snapdragon 660), lovar ytterligare prestandaförbättring i mobilspel och grafiska beräkningar.

Den interna hårdvaran avrundas av a 4GB LPDDR4X-minne och en 128GB UFS2.1 datalager. Om det inte räcker för dig kan du också använda dataminnet med en MicroSD-minneskort att expandera.

riktmärke

Smartphonen placerar sig i de olika riktmärkena som OPPO A72 sprang igenom som en del av vårt test lägre medelklass. Som förväntat kan inte Snapdragon 700 matcha prestanda för Snapdragon 665-serien. Ändå kan resultaten ses, vilket framgår av de enskilda skärmdumparna. Resultaten är jämförbara med a Samsung Galaxy A51.

I minnestestet finns Läs- och skrivhastigheter något under genomsnittet för en UFS2.1-datalagringsenhet. Flera mätningar resulterade i ett genomsnitt 485 MB / s med sekventiell läsning (256KB) och 235 MB / s med sekventiell skrivning (256KB). Detsamma gäller för LPDDR4X-minnesom mätt med 5.5 GB / s faller under förväntningarna.

vardagen

Mycket viktigare än prestandan i riktmärket är det Prestanda i vardagen. OPPO A72 skär en bra siffra här. De ColorOS användargränssnitt kan manövreras smidigt för det mesta och bara med ett kritiskt blick märks det att det är en budgetsmartphone. Vissa appar kan ta lite längre tid att ladda och användargränssnittsanimationerna kan vara lite ryckiga här och där. Trots 4 GB RAM hålls appar i minnet under en trevlig lång tid och är tillgängliga på begäran.

Gaming

den Spelprestanda för OPPO A72 räcker för att kunna spela det ena eller det andra mobilspelet smidigt. Smarttelefonen klarar mindre krävande spel. Så snart vi tittar på mer krävande titlar, till exempel PUBG Mobile eller Genshin, tillvägagångssätt, måste skruvas på grafikinställningarna. Smarttelefonen blir inte obekvämt varm när du spelar. termisk Strypning, dvs den temperaturrelaterade nedklockningen av SoC, inträffar inte heller.

användargränssnitt

OPPO A72 levereras med Android 10 levereras. Mer exakt är det ColorOS 7.1, ett användargränssnitt utvecklat av OPPO för interna smartphones. I förgrunden finns en innovativ designsom verkar elegant och snyggt. Användargränssnittet är enkelt att använda och kan anpassas individuellt till användarens krav. Som ett funktionsrikt operativsystem är användbara funktioner och appar redan integrerade i systemet. Ur prestandasynpunkt imponerar ColorOS 7.1 med en hög prestanda, respektive väl fungerande batterihantering och effektiv minneshantering.

En uppdatering av OPPO A72 till ColorOS 11 (Android 11) bör rullas ut i Kina i december. Den västra marknaden förväntas följa 2021.

kamera

På baksidan av OPPA A72 finns en 48 + 8 + 2 + 2 megapixel fyrkamerainställning. OPPO ger inte den exakta beteckningen för de enskilda sensorerna. Ändå ger tillverkaren information om sensorn och pixelstorleken, samt bländaren. Följande kameror och sensorer ingår i fyrkamera:

  • 48 Megapixel huvudkamera (1 / 2.8 ″ /1.25um; bländare f / 1.7)
  • 8 megapixel ultra vidvinkel kamera med 119 ° vidvinkel (1 / 4 ″ /1.12um; bländare f / 2.2)
  • 2 megapixel monokrom kamera (1 / 5 ″ /1.75um; bländare f / 2.4)
  • 2 megapixel porträttkamera (1 / 5 ″ /1.75um; bländare f / 2.4)

den främre kameran lösa med 16 MP (1 / 3.1 ”/ 1um; bländare f / 2.0).

Praktiskt test av huvudkamera

48 MP huvudkamera

Huvudkameran på OPPO A72 är ovanpå en bra medelklassnivå. Under bra ljusförhållanden görs användbara inspelningar som är i termer av saker Bildskärpa och detaljnivå att övertyga. Bilderna är behagligt skarpa upp till kanterna. Bildbrus märks inte, åtminstone under goda ljusförhållanden. Rörande dynamisk räckvidd Både ljusa och mörka delar av bilden kommer till sin rätt. Färger visas realistiskt och med en behagligt varm ton. OPPO A72 tenderar inte att överdriva det, inte ens i ljusa färger. Autofokusen reagerar snabbt och endast i sällsynta fall måste fokuseras om manuellt.

Du kan hitta dessa och andra testinspelningar i full upplösning under detta Länk.

Zoom

OPPO A72 kan zooma med maximalt 10-faldig förstoring. Förstoringen är ren digital, varför inspelningskvaliteten också försämras mycket snabbt. Med 2x förstoring är bilderna fortfarande användbara och detaljnivån minskar bara något. Förlust av detaljer och bildbrus ökar upp till maximalt 10x förstoring.

Ultra vidvinkel

Vidvinkelkameran är inte en av styrkorna hos OPPO A72. Det dynamiska området minskar jämfört med huvudkameran. Detaljeringsnivån är lägre och bildbrus uppstår även under bra ljusförhållanden. Bildfel i form av kromatisk aberration märks här som märkbara färgkanter.

porträtt~~POS=TRUNC läge~~POS=HEADCOMP

Porträttläget för OPPO A72 fungerar bra. I de flesta fall är motivet tydligt markerat och bakgrunden sjunker ner i det trevlig suddighet. Det spelar ingen roll om ämnet är en person eller ett objekt.

Högt dynamiskt omfång (HDR)

HDR är en livskraftig lösning för att artificiellt utöka det dynamiska området. När det gäller OPPO A72 implementerades funktionen bra, vilket följande jämförelse visar.

nattbilder

OPPO A72: s huvudkamera klarar inte så bra med svagt ljus. Detta är dock inte förvånande, för även med dyra avancerade smartphones lider inspelningskvaliteten under dåliga ljusförhållanden. När det gäller OPPO A72 ökar mängden brus i bilden och detaljer går förlorade.

den nattläge försöker motverka detta något genom att använda olika exponeringstider. På detta sätt behålls fler detaljer, särskilt inom ljuskällorna. Du bör dock inte ha alltför höga förväntningar på nattläget. OPPO A72 är fortfarande långt ifrån Google Pixel nattläge eller nattläge på en iPhone!

videoläge

Videor tar upp OPPO A72s huvudkamera UHD (4K), 1080p och 720p på. Den maximala uppdateringsfrekvensen är under alla upplösningar 30 bilder per sekund begränsad. 120 bilder per sekund uppnås endast i slow motion-läge. Skakiga skott kan uppnås i viss utsträckning med Elektronisk bildstabilisering (EIS) motverka. Detta visas dock bara i 1080p-läge. Ljudet som spelats in med videon är lite dämpat men förståeligt.

Praktiskt prov på frontkamera

Den 16 megapixel främre kameran räcker för en eller två selfies. Problem uppstår med det dynamiska omfånget, som snabbt når sina gränser i scener med hög kontrast. Bildens skärpa och detaljnivå är inte särskilt höga, men de gör rättvisa för en acceptabel frontkamera i mellanklassen. Porträttläge sätter motivet i förgrunden, åtminstone i de flesta fall. Den främre kameran spelar in videor i 1080p.

anslutning

telefoni

När det gäller anslutning gör OPPO A72 poäng. De X12 LTE-modem av Snapdragon 665 system-on-chip kommunicerar med de vanliga LTE-frekvenserna och banden. Nästa generations cellulära tekniker som Volta (Telefoni över LTE / 4G-mobilnätet) och WiFi-samtal stöds. Av Trippel SIM-kortplats möjliggör samtidig användning av två nano-SIM-kort och ett microSD-minneskort.

  • GSM: 850 / 900 / 1800 / 1900MHz
  • WCDMA: Bands 1/2/4/5/6/8/19
  • FDD-LTE: Bands 1/2/3/4/5/7/8/12/17/18/19/20/26/28/66
  • TD-LTE: Band 38/39/40/41

den röstkvalitet är bra båda sätten. De Mottagningsstyrka lämnar inte heller något att önska.

OPPO A72 test trippel SIM-kortplats

WLAN, Bluetooth och NFC

För att upprätta trådlösa anslutningar är Dual WiFi WiFi, Bluetooth 5.0 och NFC tillgängliga. Överföringshastigheterna i WLAN är på en bra mellannivå. OPPO A72 visar också inga avvikelser i Bluetooth-nätverket. En fördel som är värt att nämna är stödet för NFC. Mobil betalning via Google Pay blir möjligt med det!

GPS och sensorer

OPPO A72 tar emot exakta positionsdata via GPS, Beidou, Glonass och GALILEO. Platsen bestäms snabbt och utan större avvikelser. Den sensoriska utrustningen innehåller en Geomagnetisk sensor, en ljussensor, en närhetssensor och en Accelerometer.

Audio

OPPO A72 är utrustad med två högtalare och en stereoljud att skapa. Reproduktionen är behagligt högljudd och differentierad. Handlingen sker främst i mittenområdet. Som förväntat finns det inget drag och höjderna är begränsade. Obehagliga snedvridningar förekommer inte vid maximal volym. Ljudförstärkare, t.ex. "Dirac Mobile Audio", bidra till en övergripande bättre ljudbild.

ackumulator

av 5000 mAh-batteri OPPO A72 är väl positionerad. I testet, a Screen-on-Time (Bilens ljusstyrka) av 16 timmar nådde. Även vid intensiv användning är det svårt att sätta batteriet på knä på bara en dag. I genomsnitt måste batteriet laddas var 1: a dag.

OPPO A72 kan laddas med upp till 18 Watt. En lämplig snabbladdare ingår i leveransen. Ett komplett laddning från 0 till 100 procent tar ungefär 150 Minuten. En timme på laddaren laddar batteriet till 60 procent. Qi trådlös laddning stöds inte.

Kontrollera priser

Vill du veta var du kan köpa OPPO A72? I vår prisjämförelse listar vi aktuella erbjudanden från de mest populära butikerna. Alla priser kontrolleras och uppdateras flera gånger om dagen.

Prisutveckling

Nuvarande priser

amason
1-5 Werktage
181,39 €
Notebooksbilliger
1-5 Werktage
214,04 €
Mediemarknad
1-5 Werktage
219,00 €
Saturn
1-5 Werktage
219,00 €

Pris för högt? Använd vår prisväckarklocka!

Priserna senast uppdaterade: 31 januari 2021 13:45

testresultat

rating
positiv

Bra utförande
Skärm med hög synvinkelstabilitet
Bra prestanda i vardagen
Bra huvudkamera
Dubbel SIM + minneutbyggnad
NFC med Google Pay-kompatibilitet
Bra mobilmottagning och bra röstkvalitet
stereo~~POS=TRUNC högtalare~~POS=HEADCOMP
3.5mm hörlursuttag
Långvarigt batteri med snabbladdningsfunktion

negativ

Hölje med mycket plast
Lagringshastigheter något under genomsnittet
Ingen meddelande LED
Inspelningskvalitet för vidvinkelkameran
Videor med endast 30 bilder per sekund

Första intrycket
8.0
8.5
bearbetning
8.0
8.6
Designa
8.0
7.8
Visa
7.5
7.8
Leistung
7.5
8.2
användargränssnitt
8.5
7.9
kamera
8.0
8.6
fingeravtrycksläsare
8.0
8.4
anslutning
9.0
10
GPS och sensorer
8.5
8.2
Audio
7.5
8.0
ackumulator
8.5
8.5
Slutsats

Den som väljer OPPO A72 gör definitivt inte ett dåligt köp. I prisklassen under 250 euro är A72 en solid mellanklass-smartphone som gör många poäng. Man bör nämna den goda vardagliga prestandan, även om Snapdragon 665 inte är en av de mest kraftfulla processorerna, skärmen med hög ljusstyrka, skarp färgåtergivning och bra skärpa, liksom 48 megapixels huvudkamera, med vilken tillfredsställande foton och videor kan tas. Kompromisser måste göras när det gäller kvaliteten på smarttelefonen och vidvinkelkameran.

Men det finns också några specialfunktioner som andra smartphones i denna prisklass sällan erbjuder. Dessa inkluderar triple SIM-kortplats, NFC och stereohögtalaren. Vi var särskilt imponerade av det starka mobilmottagandet av OPPO A72. Även om den nya 5G-mobilstandarden inte har tagits bort kommer X12 LTE-modemet att se till att du är väl utrustad för det europeiska mobilnätet under de kommande åren.

8.1
Vårt betyg
8.4
användar Betyg
3 betyg
Du har betygsatt denna
gäst
4 Kommentarer
Äldsta
Senaste
Inline feedbacks
Visa alla kommentarer
Patti

Hej Timo, jag ska bestämma mig för att skaffa A72. Det skulle vara viktigt för mig att smarttelefonen får radio. Kan du berätta om det finns en FM-mottagare? Specifikationerna på tillverkarens webbplats nämner inte något, men på vissa webbplatser kan du läsa att det finns en. Andra skriver att det inte finns någon. Nu är jag helt osäker.

Patti

Tack för ditt snabba svar. Då ser det verkligen ut som om det inte finns någon radio.

Stråle

Hej killar, tack för recensionen. Vet du redan om det kommer att finnas en uppdatering av Android 11 eller hur OPPO: s uppdateringspolicy ser ut?