Omdömen
3
översyn

OPPO A72 recension - bra budget smartphone

by 23. November 2020

I början av juni presenterade OPPO tvÄ nya budgetsmartphones. En av dem Àr OPPO A72, som vill göra poÀng med den effektiva Snapdragon 665, en ultraklar 48 MP AI fyrkamera och en hög 5000 mAh batteriprestanda.

Hur smarttelefonen passar in i det mycket konkurrenskraftiga mellanklassegmentet belyses i denna recension.

översikt
tillverkare

OPPO

Produkt

OPPO A72

specifikationer

Processor och minne
CPU: Qualcomm Snapdragon 665
GPU: Adreno 610
RAM: 4GB (LPDDR4x)
Internminne: 128GB (UFS2.1)
MinnesförlÀngning: Ja

Visa
Visa diagonal: 6.5 inches
SkÀrmupplösning: 2400 x 1080 pixlar
SkÀrmtyp: TFT-LCD
SkÀrmskydd: OkÀnd
Multitouch: 10 fingrar

Kameror
Huvudkamera: 48 MP (1 / 2.8 '' storlek, f / 1.7 blÀndare)
Ultra vidvinkel: 8 MP (1/4 '' storlek, f / 2.2 blÀndare)
Makrosensor: 2MP (1/5 '' storlek, f / 2.4 blÀndare)
Djupsensor: 2MP (1/5 '' storlek, f / 2.4 blÀndare)

FrÀmre kamera: 16 MP (1 / 3.1 '' storlek, f / 2.0 blÀndare)

Netzer
SIM-typ: Dual Nano-SIM + MicroSD-kort
SIM-storlek: Nano-SIM
eSIM: Nej

GSM: 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz
WCDMA: Bands 1/2/4/5/6/8/19
FDD-LTE: Bands 1/2/3/4/5/7/8/12/17/18/19/20/26/28/66
TD-LTE: Band 38/39/40/41

trÄdlös
WiFi: 802.11 a / b / g / n / ac
Bluetooth: 5.0
GPS: Ja

sensorer
* Ljussensor
* Accelerometer
* Induktiva givaren
* gyroskop
* Fingeravtryckssensor (pÄ sidan)
* NFC

ackumulator
Batteri: 5.000 mAh
Snabbladdningsfunktion: 18 Watt
Qi butik: nej

andra
Operativsystem: Android 10 (ColorOS)
Anslutning: USB-C, 3.5 mm ljud
Storlek: 162 x 75.5 x 8.9mm
Vikt: 192g

Leveransomfattning

1x OPPO A72
1x-headset
1x USB-kabel
1x Adapter
1x SIM-kortstift
1x skyddskÄpa
1x skyddsfilm pÄ displayen
1x snabbstartsguide
1x garantikort

Test: OPPO A72

Uppdatera 23. November 2020

Amazon, Saturn och Media Markt haben das OPPO A72 aktuell fĂŒr nur 175,88 Euro im Angebot. Der Vergleichspreis lag zuletzt bei ca. 194 Euro. Alle Angebote findest du am Ende des Beitrags im Kontrollera priser.

OPPO-produktportföljen vÀxer gradvis pÄ de lokala marknaderna. OPPO-smartphones finns nu representerade i alla prisklasser. Förutom de avancerade modellerna i Find-serien, Àr mellannivÄ Reno-serien, Budget A-seriensom ocksÄ det OPPO A72 lyssnade pÄ.

Design och utförande

En stjÀrnhimmel i din hand - Med denna kortfattade mening beskriver OPPO utformningen av OPPO A72. Smarttelefonen finns i exakt tvÄ fÀrger. Den subtila Twilight Black, som Àr sÀrskilt elegant, liksom den groovy Aurora Purplesom garanterat kommer att locka uppmÀrksamhet. Baksidan av fodralet bestÄr av plastvad du ocksÄ kan uppfatta haptiskt. Det kÀnns inte riktigt lika smidigt som en smartphone med en glasrygg. Eftersom vi Àr inom budgetprisklassen Àr det hÀr mindre onda dock hanterbart.

OPPO A72 framsida

En fingeravtryckslÀsare vi ser förgÀves pÄ baksidan. OPPO har enkelt integrerat detta direkt i strömbrytaren. Detta gör det inte bara lÀtt att nÄ utan garanterar ocksÄ ett renare utseende. Den pÄ baksidan och den rektangulÀra utskjutande Àr slÄende Kameranhetomsluta de fyra kamerasensorerna och LED-blixt. OPPO-logotypen finns lÀngst ner till höger.

OPPO A72 tillbaka

ÖvergĂ„ngen frĂ„n baksidan till husramen, som ocksĂ„ Ă€r gjord av plast, Ă€r trevligt rund. Om vi ​​tittar pĂ„ ramarna för 162 x 75.5 x 8.9 mm stor och 192g Ta en nĂ€rmare titt pĂ„ den tunga OPPO A72, dĂ„ sker Ă„tgĂ€rden frĂ€mst inuti den nedre delen av fodralet. Det finns en i mitten USB-C-uttag, som ocksĂ„ stöds av en 3.5 mm jackanslutning för hörlurar, mikrofon och högtalare. Volymvippan finns i den övre tredjedelen av ramens vĂ€nstra sida, strömbrytaren till höger. Detta arrangemang Ă€r vanligt och gör det lĂ€ttare att lĂ„sa upp smarttelefonen med höger hand. OPPO A72 Ă€r placerad ovanför volymvippan Trippel SIM-kortplatssom kan utrustas med tvĂ„ nano-SIM-kort och ett microSD-minneskort.

OPPO A72 leveransomfÄng

En titt pÄ framsidan avslöjar inte OPPO A72 som en budgetsmartphone. Den svarta grÀnsen som 6.5-tums stor IPS-skÀrm hÄlls relativt smala för en budgetsmartphone. SkÀrmen strÀcker sig nÀstan till kanten lÀngst upp och till sidorna. De "Punch-hole" frÀmre kamera Àr diskret gömd i displayen. Den lÄngstrÀckta mottagaren ovanför skÀrmen Àr ocksÄ knappt synlig. Du kommer dock att se förgÀves efter en LED för aviseringar.

den kvaliteten pÄ utförande motsvarar enhetens pris. Det fanns inga avvikelser eller bearbetningsfel i vÄr testkopia. Hittills sÀnker OPPO A72 en fin siffra!

Visa

LÄt oss titta nÀrmare pÄ skÀrmen pÄ en 6.5 inches diagonal med 2400 1080 x pixels upplöses. Av IPS-skÀrmtyp Àr inte riktigt lika fÀrgstark och rik i kontrast som en AMOLED-skÀrm, men speciellt nÀr det gÀller OPPO A72 imponerar den med en skarp, skarp skÀrm med anstÀndig betraktningsvinkelstabilitet och hög skÀrmens ljusstyrka. Som förvÀntat finns det ingen uppdateringsfrekvens utöver 60 Hz. Av PekskÀrm svarar exakt pÄ ingÄngar.

displaymÀtning

Den uppmĂ€tta luminans i genomsnitt 440 cd / mÂČ motsvarar ungefĂ€r specifikationen för OPPO (480 cd / mÂČ). Med hĂ€nvisning till Svarta nivĂ„ervem Ă€r pĂ„ 0.4 cd / mÂČ nivĂ„er av, det ger en statiskt kontrastförhĂ„llande pĂ„ 1080: 1 - "Inte bra, inte hemskt".

OPPO A72 skÀrminstÀllningar

OPPO A72 skÀrminstÀllningar

Den fördelas över displayen luminans Ă€r maximalt 30 cd / mÂČ. Beroende pĂ„ fĂ€rgtemperaturlĂ€get baseras fĂ€rgĂ„tergivningen pĂ„ ett genomsnitt DeltaE frĂ„n 4.29 till 7.30 avvikit. Av sRGB fĂ€rgutrymme Ă€r helt tĂ€ckt eller överskrids nĂ„got. FĂ€rgtemperaturen Ă€r ganska sval i standardlĂ€ge. Detta beror pĂ„ den ökade andelen blĂ„tt.

bildskÀrmsinstÀllningar

InstĂ€llningsalternativen runt skĂ€rmen Ă€r tydliga men uppfyller normala krav. Det finns en automatisk ljusstyrkasom anpassar skĂ€rmens ljusstyrka till det omgivande ljuset Mörkt lĂ€gesom kan aktiveras enligt ett schema ÖgonkomfortlĂ€ge, som filtrerar bort den blĂ„ komponenten och den redan nĂ€mnda FĂ€rgtemperaturlĂ€ge, över vilken fĂ€rgtemperaturen kan justeras via skjutreglage i “Kallare - Standard - varmare”.

Leistung

Det Àr inne i OPPO A72 Snapdragon 665-system-pÄ-chip frÄn 2019. Den ARMv8-baserade SoC har Ätta kÀrnor, som i sin tur Àr indelade i tvÄ kluster. Bilda det högpresterande klustret fyra Kryo 260 guldkÀrnor (Cortex-A73)den klockan upp till 2 GHz. Det energibesparande klustret, som sticker ut, sÀtter sig ekonomiska uppgifter fyra Kryo 260 SilverkÀrnor (Cortex-A53) med en maximal klockfrekvens pÄ 1.8 GHz. Detta Àr sÀrskilt intressant för spelare Adreno GPU 610som, till skillnad frÄn Adreno 512 frÄn föregÄngarchipet (Snapdragon 660), lovar ytterligare prestandaförbÀttring i mobilspel och grafiska berÀkningar.

Den interna hÄrdvaran avrundas av a 4GB LPDDR4X-minne och en 128GB UFS2.1 datalager. Om det inte rÀcker för dig kan du ocksÄ anvÀnda dataminnet med en MicroSD-minneskort att expandera.

riktmÀrke

Smartphonen placerar sig i de olika riktmĂ€rkena som OPPO A72 sprang igenom som en del av vĂ„rt test lĂ€gre medelklass. Som förvĂ€ntat kan inte Snapdragon 700 matcha prestanda för Snapdragon 665-serien. ÄndĂ„ kan resultaten ses, vilket framgĂ„r av de enskilda skĂ€rmdumparna. Resultaten Ă€r jĂ€mförbara med a Samsung Galaxy A51.

I minnestestet finns LÀs- och skrivhastigheter nÄgot under genomsnittet för en UFS2.1-datalagringsenhet. Flera mÀtningar resulterade i ett genomsnitt 485 MB / s med sekventiell lÀsning (256KB) och 235 MB / s med sekventiell skrivning (256KB). Detsamma gÀller för LPDDR4X-minnesom mÀtt med 5.5 GB / s faller under förvÀntningarna.

vardagen

Mycket viktigare Àn prestandan i riktmÀrket Àr det Prestanda i vardagen. OPPO A72 skÀr en bra siffra hÀr. De ColorOS anvÀndargrÀnssnitt kan manövreras smidigt för det mesta och bara med ett kritiskt blick mÀrks det att det Àr en budgetsmartphone. Vissa appar kan ta lite lÀngre tid att ladda och anvÀndargrÀnssnittsanimationerna kan vara lite ryckiga hÀr och dÀr. Trots 4 GB RAM hÄlls appar i minnet under en trevlig lÄng tid och Àr tillgÀngliga pÄ begÀran.

Gaming

den Spelprestanda för OPPO A72 rÀcker för att kunna spela det ena eller det andra mobilspelet smidigt. Smarttelefonen klarar mindre krÀvande spel. SÄ snart vi tittar pÄ mer krÀvande titlar, till exempel PUBG Mobile eller Genshin, tillvÀgagÄngssÀtt, mÄste skruvas pÄ grafikinstÀllningarna. Smarttelefonen blir inte obekvÀmt varm nÀr du spelar. termisk Strypning, dvs den temperaturrelaterade nedklockningen av SoC, intrÀffar inte heller.

anvÀndargrÀnssnitt

OPPO A72 levereras med Android 10 levereras. Mer exakt Àr det ColorOS 7.1, ett anvÀndargrÀnssnitt utvecklat av OPPO för interna smartphones. I förgrunden finns en innovativ designsom verkar elegant och snyggt. AnvÀndargrÀnssnittet Àr enkelt att anvÀnda och kan anpassas individuellt till anvÀndarens krav. Som ett funktionsrikt operativsystem Àr anvÀndbara funktioner och appar redan integrerade i systemet. Ur prestandasynpunkt imponerar ColorOS 7.1 med en hög prestanda, respektive vÀl fungerande batterihantering och effektiv minneshantering.

En uppdatering av OPPO A72 till ColorOS 11 (Android 11) bör rullas ut i Kina i december. Den vÀstra marknaden förvÀntas följa 2021.

kamera

PĂ„ baksidan av OPPA A72 finns en 48 + 8 + 2 + 2 megapixel fyrkamerainstĂ€llning. OPPO ger inte den exakta beteckningen för de enskilda sensorerna. ÄndĂ„ ger tillverkaren information om sensorn och pixelstorleken, samt blĂ€ndaren. Följande kameror och sensorer ingĂ„r i fyrkamera:

  • 48 Megapixel huvudkamera (1 / 2.8 ″ /1.25um; blĂ€ndare f / 1.7)
  • 8 megapixel ultra vidvinkel kamera med 119 ° vidvinkel (1 / 4 ″ /1.12um; blĂ€ndare f / 2.2)
  • 2 megapixel monokrom kamera (1 / 5 ″ /1.75um; blĂ€ndare f / 2.4)
  • 2 megapixel portrĂ€ttkamera (1 / 5 ″ /1.75um; blĂ€ndare f / 2.4)

den frĂ€mre kameran lösa med 16 MP (1 / 3.1 ”/ 1um; blĂ€ndare f / 2.0).

Praktiskt test av huvudkamera

48 MP huvudkamera

Huvudkameran pÄ OPPO A72 Àr ovanpÄ en bra medelklassnivÄ. Under bra ljusförhÄllanden görs anvÀndbara inspelningar som Àr i termer av saker BildskÀrpa och detaljnivÄ att övertyga. Bilderna Àr behagligt skarpa upp till kanterna. Bildbrus mÀrks inte, Ätminstone under goda ljusförhÄllanden. Rörande dynamisk rÀckvidd BÄde ljusa och mörka delar av bilden kommer till sin rÀtt. FÀrger visas realistiskt och med en behagligt varm ton. OPPO A72 tenderar inte att överdriva det, inte ens i ljusa fÀrger. Autofokusen reagerar snabbt och endast i sÀllsynta fall mÄste fokuseras om manuellt.

Du kan hitta dessa och andra testinspelningar i full upplösning under detta LÀnk.

Zoom

OPPO A72 kan zooma med maximalt 10-faldig förstoring. Förstoringen Àr ren digital, varför inspelningskvaliteten ocksÄ försÀmras mycket snabbt. Med 2x förstoring Àr bilderna fortfarande anvÀndbara och detaljnivÄn minskar bara nÄgot. Förlust av detaljer och bildbrus ökar upp till maximalt 10x förstoring.

Ultra vidvinkel

Vidvinkelkameran Àr inte en av styrkorna hos OPPO A72. Det dynamiska omrÄdet minskar jÀmfört med huvudkameran. DetaljeringsnivÄn Àr lÀgre och bildbrus uppstÄr Àven under bra ljusförhÄllanden. Bildfel i form av kromatisk aberration mÀrks hÀr som mÀrkbara fÀrgkanter.

portrÀtt~~POS=TRUNC lÀge~~POS=HEADCOMP

PortrÀttlÀget för OPPO A72 fungerar bra. I de flesta fall Àr motivet tydligt markerat och bakgrunden sjunker ner i det trevlig suddighet. Det spelar ingen roll om Àmnet Àr en person eller ett objekt.

Högt dynamiskt omfÄng (HDR)

HDR Àr en livskraftig lösning för att artificiellt utöka det dynamiska omrÄdet. NÀr det gÀller OPPO A72 implementerades funktionen bra, vilket följande jÀmförelse visar.

nattbilder

OPPO A72: s huvudkamera klarar inte sÄ bra med svagt ljus. Detta Àr dock inte förvÄnande, för Àven med dyra avancerade smartphones lider inspelningskvaliteten under dÄliga ljusförhÄllanden. NÀr det gÀller OPPO A72 ökar mÀngden brus i bilden och detaljer gÄr förlorade.

den nattlÀge försöker motverka detta nÄgot genom att anvÀnda olika exponeringstider. PÄ detta sÀtt behÄlls fler detaljer, sÀrskilt inom ljuskÀllorna. Du bör dock inte ha alltför höga förvÀntningar pÄ nattlÀget. OPPO A72 Àr fortfarande lÄngt ifrÄn Google Pixel nattlÀge eller nattlÀge pÄ en iPhone!

videolÀge

Videor tar upp OPPO A72s huvudkamera UHD (4K), 1080p och 720p pÄ. Den maximala uppdateringsfrekvensen Àr under alla upplösningar 30 bilder per sekund begrÀnsad. 120 bilder per sekund uppnÄs endast i slow motion-lÀge. Skakiga skott kan uppnÄs i viss utstrÀckning med Elektronisk bildstabilisering (EIS) motverka. Detta visas dock bara i 1080p-lÀge. Ljudet som spelats in med videon Àr lite dÀmpat men förstÄeligt.

Praktiskt prov pÄ frontkamera

Den 16 megapixel frÀmre kameran rÀcker för en eller tvÄ selfies. Problem uppstÄr med det dynamiska omfÄnget, som snabbt nÄr sina grÀnser i scener med hög kontrast. Bildens skÀrpa och detaljnivÄ Àr inte sÀrskilt höga, men de gör rÀttvisa för en acceptabel frontkamera i mellanklassen. PortrÀttlÀge sÀtter motivet i förgrunden, Ätminstone i de flesta fall. Den frÀmre kameran spelar in videor i 1080p.

anslutning

telefoni

NÀr det gÀller anslutning gör OPPO A72 poÀng. De X12 LTE-modem av Snapdragon 665 system-on-chip kommunicerar med de vanliga LTE-frekvenserna och banden. NÀsta generations cellulÀra tekniker som Volta (Telefoni över LTE / 4G-mobilnÀtet) och WiFi-samtal stöds. Av Trippel SIM-kortplats möjliggör samtidig anvÀndning av tvÄ nano-SIM-kort och ett microSD-minneskort.

  • GSM: 850 / 900 / 1800 / 1900MHz
  • WCDMA: Bands 1/2/4/5/6/8/19
  • FDD-LTE: Bands 1/2/3/4/5/7/8/12/17/18/19/20/26/28/66
  • TD-LTE: Band 38/39/40/41

den röstkvalitet Àr bra bÄda sÀtten. De Mottagningsstyrka lÀmnar inte heller nÄgot att önska.

OPPO A72 test trippel SIM-kortplats

WLAN, Bluetooth och NFC

För att upprĂ€tta trĂ„dlösa anslutningar Ă€r Dual WiFi WiFi, Bluetooth 5.0 och NFC tillgĂ€ngliga. Överföringshastigheterna i WLAN Ă€r pĂ„ en bra mellannivĂ„. OPPO A72 visar ocksĂ„ inga avvikelser i Bluetooth-nĂ€tverket. En fördel som Ă€r vĂ€rt att nĂ€mna Ă€r stödet för NFC. Mobil betalning via Google Pay blir möjligt med det!

GPS och sensorer

OPPO A72 tar emot exakta positionsdata via GPS, Beidou, Glonass och GALILEO. Platsen bestÀms snabbt och utan större avvikelser. Den sensoriska utrustningen innehÄller en Geomagnetisk sensor, en ljussensor, en nÀrhetssensor och en Accelerometer.

Audio

OPPO A72 Àr utrustad med tvÄ högtalare och en stereoljud att skapa. Reproduktionen Àr behagligt högljudd och differentierad. Handlingen sker frÀmst i mittenomrÄdet. Som förvÀntat finns det inget drag och höjderna Àr begrÀnsade. Obehagliga snedvridningar förekommer inte vid maximal volym. LjudförstÀrkare, t.ex. "Dirac Mobile Audio", bidra till en övergripande bÀttre ljudbild.

ackumulator

av 5000 mAh-batteri OPPO A72 Ă€r vĂ€l positionerad. I testet, a Screen-on-Time (Bilens ljusstyrka) av 16 timmar nĂ„dde. Även vid intensiv anvĂ€ndning Ă€r det svĂ„rt att sĂ€tta batteriet pĂ„ knĂ€ pĂ„ bara en dag. I genomsnitt mĂ„ste batteriet laddas var 1: a dag.

OPPO A72 kan laddas med upp till 18 Watt. En lÀmplig snabbladdare ingÄr i leveransen. Ett komplett laddning frÄn 0 till 100 procent tar ungefÀr 150 Minuten. En timme pÄ laddaren laddar batteriet till 60 procent. Qi trÄdlös laddning stöds inte.

Kontrollera priser

Vill du veta var du kan köpa OPPO A72? I vÄr prisjÀmförelse listar vi aktuella erbjudanden frÄn de mest populÀra butikerna. Alla priser kontrolleras och uppdateras flera gÄnger om dagen.

Prisutveckling

Nuvarande priser

amason
1-5 Werktage
175,88 €
Notebooksbilliger
1-5 Werktage
181,03 €
Mediemarknad
1-5 Werktage
219,00 €
Saturn
1-5 Werktage
219,00 €

Pris för högt? AnvÀnd vÄr prisvÀckarklocka!

Priserna senast uppdaterade: 27 november 2020 07:43

testresultat

rating
positiv

Bra utförande
SkÀrm med hög synvinkelstabilitet
Bra prestanda i vardagen
Bra huvudkamera
Dubbel SIM + minneutbyggnad
NFC med Google Pay-kompatibilitet
Bra mobilmottagning och bra röstkvalitet
stereo~~POS=TRUNC högtalare~~POS=HEADCOMP
3.5mm hörlursuttag
LĂ„ngvarigt batteri med snabbladdningsfunktion

negativ

Hölje med mycket plast
Lagringshastigheter nÄgot under genomsnittet
Ingen meddelande LED
Inspelningskvalitet för vidvinkelkameran
Videor med endast 30 bilder per sekund

Första intrycket
8.0
8.4
bearbetning
8.0
8.5
Designa
8.0
8.4
Visa
7.5
7.8
Leistung
7.5
8.2
anvÀndargrÀnssnitt
8.5
8.3
kamera
8.0
8.6
fingeravtryckslÀsare
8.0
8.4
anslutning
9.0
10
GPS och sensorer
8.5
8.2
Audio
7.5
8.0
ackumulator
8.5
8.5
Slutsats

Den som vÀljer OPPO A72 gör definitivt inte ett dÄligt köp. I prisklassen under 250 euro Àr A72 en solid mellanklass-smartphone som gör mÄnga poÀng. Man bör nÀmna den goda vardagliga prestandan, Àven om Snapdragon 665 inte Àr en av de mest kraftfulla processorerna, skÀrmen med hög ljusstyrka, skarp fÀrgÄtergivning och bra skÀrpa, liksom 48 megapixels huvudkamera, med vilken tillfredsstÀllande foton och videor kan tas. Kompromisser mÄste göras nÀr det gÀller kvaliteten pÄ smarttelefonen och vidvinkelkameran.

Men det finns ocksĂ„ nĂ„gra specialfunktioner som andra smartphones i denna prisklass sĂ€llan erbjuder. Dessa inkluderar triple SIM-kortplats, NFC och stereohögtalaren. Vi var sĂ€rskilt imponerade av det starka mobilmottagandet av OPPO A72. Även om den nya 5G-mobilstandarden inte har tagits bort kommer X12 LTE-modemet att se till att du Ă€r vĂ€l utrustad för det europeiska mobilnĂ€tet under de kommande Ă„ren.

8.1
VĂ„rt betyg
8.4
anvÀndar Betyg
2 betyg
Du har betygsatt denna
gÀst
3 Kommentarer
Äldsta
Senaste
Inline feedbacks
Visa alla kommentarer
Patti

Hej Timo, jag ska bestÀmma mig för att skaffa A72. Det skulle vara viktigt för mig att smarttelefonen fÄr radio. Kan du berÀtta om det finns en FM-mottagare? Specifikationerna pÄ tillverkarens webbplats nÀmner inte nÄgot, men pÄ vissa webbplatser kan du lÀsa att det finns en. Andra skriver att det inte finns nÄgon. Nu Àr jag helt osÀker.

Patti

Tack för ditt snabba svar. DÄ ser det verkligen ut som om det inte finns nÄgon radio.