Anslut dig till vårt nätverk!

Hej vad letar du efter?

Redmi Note 11 Pro 5G trippel bakre kamera

Redmi Note 11 Pro 5G i recension – kraftfull mellanranger från Xiaomi

Uppdaterad av Timo Altmeyer den 27 april 2024

Vi testade Redmi Note 11 Pro 5G-smarttelefonen åt dig. Av de fyra modellerna av Redmi Note 11-serien som har släppts hittills är Redmi Note 11 Pro 5G i toppen. Smarttelefonen erbjuder bland annat en 120 Hz AMOLED-skärm, en trippelkamera med en 108 MP huvudsensor och ett stort 5000 mAh batteri med 67W snabbladdningsfunktion.

Bra helhetspaket eller bara enhetlighet? Det här är våra intryck.

8.5
Vårt betyg
141 € mediamarkt.de
Kontrollera priser
Technische Daten
översikt
tillverkare

Xiaomi

Modell

Redmi Notes 11 Pro 5G

specifikationer

 Processor och minne 
CPU: Qualcomm Snapdragon 695
GPU: Adreno 619
Lagring: 6GB / 8GB LPDDR4X + 128GB / 256GB UFS2.2
Minnesförlängning: Ja

 Visa 
Visa diagonal: 6,67 inches
Skärmupplösning: 2400 x 1080 pixlar
Displayfrekvens: 120 Hz
Skärmtyp: AMOLED
Skärmskydd: Corning Gorilla Glass 5
Multitouch: 10 fingrar

 Kameror 
Huvudkamera: 108 MP Samsung HM2 1/1.52", 0.7µm, PDAF, f/1.9
Ultravidvinkelkamera: 8 MP, f/2.2, 118° vidvinkel
Makrokamera: 2MP, f/2.4

Främre kamera: 16 MP, f/2.4

 Netzer 
Dubbel SIM: Ja
SIM-storlek: Nano SIM
eSIM: Nej

2G GSM: 850 900 1800 1900 MHz
3G WCDMA: 1/2/4/5/6/8/19
4G LTE FDD: 1/2/3/4/5/7/8/12/13/17/18/19/20/26/28/66
4G LTE TDD: 38/39/40/41
5G NSA / SA: n1/n3/n5/n7/n8/n20/n28/n38/n40/n41/n77/n78/n66

 trådlös 
WiFi: 802.11 a / b / g / n / ac
Bluetooth: 5.1
GPS: Ja
NFC: Ja

 sensorer 
* Ljussensor
* Accelerometer
* Induktiva givaren
* E-Kompass
* gyroskop
* Fingeravtryckssensor
* IR-blaster

 ackumulator 
Batteri: 5.000 mAh
Snabbladdningsfunktion: 67 Watt
Qi butik: nej

 andra 
Operativsystem: Android 11 (MIUI 13)
Ljud: 3.5 mm hörlurar / stereohögtalare
Anslutning: USB-C
Storlek: 164,2 76,1 x x 8,1 mm
Vikt: 202g

Leveransomfattning

1x Redmi Note 11 Pro 5G
1x laddare 67W
1x laddningskabel
1x skyddskåpa
1x SIM-nål
1x manuell

Recension: Redmi Note 11 Pro 5G

I mitten av februari presenterade Xiaomi Redmi Note 11-serien, som är tänkt att ersätta Redmi Note 10-serien som släpptes förra året. Redmi Note 11 Pro 5G som testas här är överst, följt av en Redmi Note 11 Pro (utan 5G), Redmi Obs 11S och budgetsmarttelefonen Redmi Note 11 (recension).

 Ganska förvirrande, eller hur? Du kan se hur smarttelefonerna skiljer sig från varandra i följande tabell.

 Modell   Redmi Notes 11 Pro 5G   Anmärkningar redmi 11 Pro   Redmi Obs 11S   Redmi Note 11 
 Chip  Qualcomm Snapdragon 695 MediaTek Helio G96 MediaTek Helio G96 Qualcomm Snapdragon 680
 CPU  Octa Core (2x Cortex-A77 @2.2 GHz 6x Cortex-A55 @1.7 GHz) Octa Core (2x Cortex-A76 @2,05GHz 6x Cortex-A55 @2,00GHz) Octa Core (2x Cortex-A76 @2,05GHz 6x Cortex-A55 @2,00GHz) Octa Core (4x Cortex-A73 @2.2 GHz 4x Cortex-A53 @1.8 GHz)
 GPU  Adreno 619 Liten G57 MC2 Liten G57 MC2 Adreno 610
 Speicher  6+64 GB / 6+128 GB / 8+128 GB LPDDR4X + UFS2.2 6+64 GB / 6+128 GB / 8+128 GB LPDDR4X + UFS2.2 6+64 GB / 6+128 GB / 8+128 GB LPDDR4X + UFS2.2 4+64 GB / 4+128 GB / 6+128 GB LPDDR4X + UFS2.2
 Visa  6,67 tum AMOLED - 120 Hz + 360 Hz - 1080 x 2400 pixlar - DCI-P3 6,67 tum AMOLED - 120 Hz + 360 Hz - 1080 x 2400 pixlar - DCI-P3 6,43 tum AMOLED - 90 Hz + 180 Hz - 1080 x 2400 pixlar - DCI-P3 6,43 tum AMOLED - 90 Hz + 180 Hz - 1080 x 2400 pixlar - DCI-P3
 Kameror  108 MP, f/1.9, 1/52' Samsung HM2
8 MP, f / 2.2, 118˚ vidvinkel
2MP, f/2.4, makro
16 MP, f/2.4, fram
108 MP, f/1.9, 1/52' Samsung HM2
8 MP, f / 2.2, 118˚ vidvinkel
2MP, f/2.4, makro
16 MP, f/2.4, fram
108 MP, f/1.9, 1/52' Samsung HM2
8 MP, f / 2.2, 118˚ vidvinkel
2MP, f/2.4, makro
16 MP, f/2.4, fram
50 MP, f / 1.8
8 MP, f / 2.2, 118˚ vidvinkel
2MP, f/2.4, makro
13 MP, f/2.4, fram
 Lautsprecher  Stereo Stereo Stereo Stereo
 NFC  Ja Ja Ja Ja
 ackumulator  5000mAh - 67W 5000mAh - 67W 5000mAh - 33W 5000mAh - 33W
 Storlek och vikt  164,19 x 76,1 x 8,12 mm - 202 g 164,19 x 76,1 x 8,12 mm - 202 g 159,87 x 73,87 x 8,09 mm - 179 g 159,87 x 73,87 x 8,09 mm - 179 g

Det är inte allt. Den som också presenterades i februari och som redan är testad av oss POCO X4 Pro 5G (recension) är nästan identisk med Redmi Note 11 Pro 5G.

På hårdvarusidan har det fullständiga databladet helt enkelt antagits. Det finns bara skillnader i designen på baksidan, vilket är mycket enklare i Redmi Note 11 Pro 5G.

Redmi Note 11 Pro 5G: design och finish

Och med designen av Redmi Note 11 Pro 5G börjar vi också. Smarttelefonen har en storlek på 164,19 x 76,1 x 8,12 mm och väger 202 g. Så den är ganska stor, men fortfarande inom normen för dagens smartphonestorlekar. Om du föredrar en mer kompakt smartphone bör du ta en titt på Redmi Note 11S, som åtminstone är lite smalare i längd och bredd.

Redmi Note 11 Pro 5G baksida i solljus.

Baksidan av smarttelefonen i matt "Graphite Grey".

Till skillnad från de billigare modellerna i Redmi Note 11-serien är baksidan av Redmi Note 11 Pro 5G gjord av glas. Xiaomi nämner inte i vilken utsträckning ett speciellt skyddsglas användes. Inga repor uppstod dock under testfasen trots daglig användning utan skyddshölje. Glasbaksidan motstår också smuts och fula fingeravtryck mycket bra. Färgmässigt kan du välja mellan ”Graphite Grey”, ”Polar White” och den lite mer slående ”Atlantic Blue”, som också har en spegeleffekt.

Redmi Note 11 Pro 5G från ovan med IR-blaster, mikrofon, högtalarutgång och 3,5 mm hörlursuttag.

En vy från ovan visar olika anslutningsalternativ.

Den kantiga och därför platta lutande ramen är gjord av plast. Jag personligen gillar handkänslan i den platta ramen. Smarttelefonen ligger därför stadigt i handen. Känslan är dock en smaksak. Vissa människor kommer förmodligen att föredra en rundad ram. Att använda enheten med en hand är nästan möjligt. Strömknappen på sidan, som även innehåller fingeravtrycksläsaren, är lättillgänglig. Ovanför det sitter volymvippan som också är lätt att nå.

Enligt skyddsklass IP53 är smarttelefonen skyddad mot damm och vattenstänk. SIM-kortplatsen har till exempel den typiska gummiringen som ska hålla vatten ute. Smarttelefonen är inte vattentät, men den tål kraftigt regn.

Redmi Note 11 Pro 5G underifrån med USB-C-kontakt, SIM-fack, mikrofon och högtalarutgång.

Samma bild nedan, där bland annat USB-C-anslutningen sitter i SIM-kortplatsen.

Anslutningarna är placerade enligt följande: USB-C-uttaget är vanligtvis placerat i botten. Till vänster finns SIM-kortplatsen, som kan utrustas med antingen två nano-SIM-kort eller ett nano-SIM och ett microSD-minneskort. Till höger finns en mikrofon och en av stereohögtalarutgångarna. Den högra sidan av ramen har lämnats helt fri. Den fortsätter på toppen med ett 3.5 mm hörlursuttag, ytterligare en högtalarutgång och ytterligare en mikrofon, samt en infraröd sändare. Xiaomi har gjort ett bra jobb med bearbetningen.

Redmi Note 11 Pro 5G leveransomfattning.

Dessutom ingår ett skyddsfodral och en 67W snabbladdare.

Redmi Note 11 Pro 5G: 120Hz AMOLED-skärm

Xiaomi använder en 11-tums AMOLED-skärm med en uppdateringsfrekvens på 5 Hz för Redmi Note 6,67 Pro 120G. Även om en display med sådana egenskaper blir allt vanligare i medelklassen är den fortfarande undantaget i den här prisklassen.

Dessutom finns en hög skärmupplösning på 1080 x 2400 pixlar, vilket i sin tur motsvarar en skarp skärm på 395 PPI. Skärmen är skyddad av särskilt rep- och spricksäker Corning Gorilla Glass 5 .

Redmi Note 11 Pro 5G AMOLED-skärm med djärva färger.

Behagligt smala displaykanter kompletterar designen.

Skärmen är optimerad för DCI-P3-färgrymden. I displayinställningarna kan du justera färgerna i lägena "Vivid", "Mättad" och "Standard". Beroende på läget verkar färgerna lite starkare, kallare eller varmare. Färgtemperaturen kan även justeras i flera lägen eller via ett färghjul. Typiskt AMOLED imponerar displayen på Redmi Note 11 Pro 5G med sin utmärkta färgåtergivning, ett starkt kontrastförhållande och en stark svartnivå.

Displayen är också lätt att läsa i solsken. I automatiskt läge anpassar sig skärmens ljusstyrka snabbt till miljön. Med upp till 700 nits i "High Brightness Mode" och 1200 nits i "Peak" lyser displayen förvånansvärt starkt. Bra saker kan också sägas om betraktningsvinkelstabiliteten. Grunda betraktningsvinklar har ingen betydande inverkan på läsbarhet och visning.

En annan nyckelfunktion är uppdateringsfrekvensen på 120 Hz, som säkerställer att innehållet visas särskilt smidigt. Du måste dock först aktivera 120 Hz i displayinställningarna. Som standard är smarttelefonen inställd på 60 Hz. En brist med den höga uppdateringsfrekvensen är den något svaga Snapdragon 695, som inte erbjuder några större prestandareserver och inte kan utnyttja 120 Hz fullt ut i de flesta appar och mobilspel.

Displayens alltid-på-funktion möts av bristande förståelse. Detta innebär faktiskt den kontinuerliga statusvisningen på skärmen när den är avstängd. Xiaomi betyder något annat med "Alltid-på".

Även om det finns en funktion med olika inställningsmöjligheter, förblir displayen endast aktiv i 10 sekunder. Den här formen av AOD är helt värdelös för att kontrollera tiden eller aviseringarna, eftersom du fortfarande måste plocka fram smarttelefonen. Låt oss hoppas att Xiaomi svarar på detta i kommande uppdateringar!

Redmi Note 11 Pro 5G Netflix.

Netflix, Prime Video och andra streamingleverantörer kan spelas upp i full HD.

En annan aviseringsfunktion är meddelandeeffekten på skärmens kant. Inkommande aviseringar signaleras genom att kort blinka på kanten. Även här finns det olika effekter att välja mellan.

Streamingälskare kan njuta av Netflix och Co. i hög upplösning. Den nödvändiga Widevine L1-certifieringen är tillgänglig. Tyvärr lämnas älskare av HDR10 och Dolby Vision ute i kylan!

Redmi Note 11 Pro 5G: Snapdragon 695

Redmi Note 11 Pro 5G är utrustad med den ARMv8-baserade Qualcomm Snapdragon 695 mobilplattformen, vars åttakärniga CPU har två Cortex-A77-kärnor (2,2 GHz) och sex Cortex-A55-kärnor (1,7 GHz). GPU:n är en Adreno 619. Tack vare 6nm produktion utlovar chippet hyfsad energieffektivitet.

Lagringstyperna är LPDDR4X-minne och snabb UFS2.2-datalagring. Här har du valet mellan 6+64GB, 6+128GB eller 8+256GB minne. Så mycket för teorin.

Som redan nämnts har Snapdragon 695 inte särskilt stora prestandareserver, vilket också återspeglas i benchmarkresultaten. I den verkliga vardagen är detta dock mindre märkbart. När det gäller prestanda beter sig smarttelefonen smidigt och säkert för det mesta. Komplexa webbplatser byggs snabbt i webbläsartestet. Minnets sekventiella läshastighet är bra. Appar startar med en bekväm hastighet och sparas i minnet tillräckligt länge.

Snadragon 695 visar svagheter i krävande mobilspel. Det ska sägas att Redmi Note 11 Pro 5G rekommenderas mindre för mobila spelare. Spel som PUBG eller Asphalt 9 kan spelas, men detaljnivån bör reduceras avsevärt för att undvika stamning. Smarttelefonen håller huvudet kallt i nästan alla situationer. Prestandasänkningar på grund av hög värmeutveckling förekommer inte.

Redmi Note 11 Pro 5G: användargränssnitt

På mjukvarusidan finns MIUI 13 redan på smartphonen, som fortfarande var baserad på Android 11 vid testtillfället. En uppdatering till Android 12 kommer att dyka upp inom en snar framtid.

De förinstallerade apparna är mångsidiga. Förutom många Google- och Xiaomi-appar är också mycket bloatware förinstallerat. Totalt är 19 sådana appar från kategorierna spel, sociala medier och shopping förinstallerade på smartphonen. Lyckligtvis kan var och en av dessa appar avinstalleras.

Själva MIUI-användargränssnittet är funktionellt och tydligt strukturerat. Den integrerade temabutiken erbjuder omfattande anpassningsalternativ med ett stort urval av teman. På så sätt kan gränssnittets utseende ändras på nolltid. Om du har kopplat smarttelefonen till ett Mi-konto får du tillgång till Xiaomi Cloud, där viktiga filer och bilder kan sparas.

Funktionen "Dual Apps" låter användaren klona applikationer. Funktionen "andra profil" är mer långtgående och låter dig skapa ett extra användarkonto med en egen startskärm. "Sidofältet" är också användbart, eftersom det visas som ett överlägg och ger snabb åtkomst till appar. Det finns också många andra användbara funktioner. Att gå in på detta mer i detalj skulle gå utanför ramen för detta avsnitt.

Redmi Note 11 Pro 5G: kamera

Den bakre trippelkameran använder 108 MP Samsung HM2-bildsensor (bländare f/1.9, 1/52") från förra årets Redmi Note 10 Pro. Kamerasensorn kunde redan demonstrera sina möjligheter där och var övertygande (tar prisklassen bra bild- och videokvalitet.

Redmi Note 11 Pro 5G trippel bakre kamera

De återstående sensorerna är uppdelade i en 8 MP Sony IMX355 ultravidvinkelkamera med 118° vidvinkel och en 2 MP makrokamera (bländare f/2.4). Erfarenheten har visat att 2 MP makrokameran bara är en gimmick utan större mervärde. En 16 MP Omnivision OV16A1Q främre kamera är ansvarig för selfies.

huvudkameran

Mätt mot prisklassen kan bra bilder tas med huvudkameran på 108 MP i Redmi Note 11 Pro 5G. Bilderna är behagligt skarpa, detaljerna är väl återgivna och färgerna framstår som naturliga. Fokus ställs in snabbt utan att behöva göra mycket manuellt arbete.

Inspelningarna är lite mer detaljerade och skarpare i 108 MP-läge. Detta blir dock riktigt synligt först när du zoomar in på inspelningen. Dessutom krävs goda ljusförhållanden, eftersom elimineringen av pixelbinning också ökar bruskomponenten i bilden.

Huvudkamerans dynamiska omfång är inte på något sätt obegränsat. Den automatiska HDR-funktionen behöver sällan hjälpa. Här är en serie olika bilder tagna i dagsljus och solnedgång.

Redmi Note 11 Pro 5G testbild huvudkameradag (6)

Redmi Note 11 Pro 5G klarar sig också bra med dåliga ljusförhållanden. Färgerna är välbevarade och mängden brus i bilden ökar inte nämnvärt. Som väntat minskar detaljnivån något. Nattläget hjälper, eftersom det gör bilden ljusare och tar fram detaljerna lite mer.

Ultra vidvinkel kamera

Redmi Note 11 Pro 5G tar också ultravidvinkelbilder bra. Inspelningskvaliteten kan inte konkurrera med huvudkameran på grund av den minskade detaljnivån och lägre dynamiska omfånget, men det räcker helt för ögonblicksbilder. Särskilt på små skärmar är skillnaden knappast signifikant. Desto tydligare på en stor bildskärm.

Andra sensorer och inspelningsfunktioner

Makrokameran är bara till för att försköna databladet. I praktiken ger inspelningarna inget egentligt mervärde. Användningen av kameraappen är enkel och begriplig. Funktionen du letar efter kan hittas snabbt och inställningar kan ändras på nolltid alls. Alternativt är det lämpligt att experimentera med Gcam-moddar, eftersom kameramjukvaran också kan ha stor inverkan på inspelningskvaliteten.

Redmi Note 11 Pro 5G testbild makrokamera

Taget med makrokameran.

Redmi Note 11 Pro 5G spelar in videor i en maximal upplösning på 1080p30. Det är synd, för nuförtiden kan du förvänta dig högupplösta 4K-videoinspelningar även från billiga mellanklasssmartphones. Den maximala upplösningen på 1080p beror på Snadragon 695, vars bildprocessor inte stöder 4K. Inte ens 1080p60 är ett alternativ. Det inspelade ljudet är övertygande.

Slutligen har vi den främre kameran på 16 MP, som tar ganska fina selfies under dagen. Vid dåliga ljusförhållanden blir bilderna allt sämre på detaljer och suddiga.

Redmi Note 11 Pro 5G: anslutning och sensorer

mobil

Som namnet antyder är Redmi Note 11 Pro 5G en smartphone med 5G-mobilstöd. De mobila radiofrekvenserna och banden som vanligtvis används i det här landet stöds fullt ut. Här är en översikt över frekvenser och band: 

  • 2G: GSM: 850 900 1800MHz
  • 3G: WCDMA: 1/2/4/5/8/19
  • 4G: LTE FDD: 1/2/3/4/5/7/8/12/13/17/18/19/20/26/28/32/66
  • 4G: LTE TDD: 38/40/41
  • 5G: n1/3/5/7/8/20/28/38/40/41/66/77/78

Telefonering och mobilsurfning fungerar smidigt. Smarttelefonen övertygar med bra mottagning och en lika bra röstkvalitet. Oavsett om det är via luren eller handsfree-funktionen. Standarderna VoLTE och VoWiFi är tillgängliga. SAR-värdet är 0,956 W/kg på huvudet, 0,596 W/kg på kroppen

Wi-Fi och Bluetooth

Smarttelefonen stöder dual-band AC WiFi (802.11 a/b/g/n/ac) och Bluetooth 5.1. Räckvidden och datagenomströmningen är hög i WLAN. Bluetooth-anslutningar är stabila och utan begränsning.

Redmi Note 11 Pro 5G rygg liggande.

GPS och sensorer

Redmi Note 11 Pro 5G bestämmer positionen med hjälp av GPS, GLONASS, Galileo och BeiDou. Satelliterna integreras snabbt och platsen bestäms med hög noggrannhet. Navigeringen fungerar perfekt oavsett om du navigerar genom stad eller landsbygd. En e-kompass finns tillgänglig.

Sensorsystemet inkluderar även en närhetssensor, en sensor för omgivande ljus, en accelerationssensor, ett gyroskop, en G-sensor och en Hall-sensor. Utrustning med infraröd mottagare, såsom en TV, kan styras via den infraröda sändaren (IR-blaster). Den nödvändiga Mi Remote-appen är redan förinstallerad på smarttelefonen.

 NFC är tillgängligt och användningen av Google Pay är därför möjlig.

fingeravtrycksläsare

Smarttelefonen kan låsas upp snabbt och tillförlitligt med fingeravtrycksläsaren. Denna finns i sidoströmknappen. Alternativt finns andra upplåsningsmetoder tillgängliga med ett mönster, PIN-kod, lösenord eller ansiktsigenkänning.

stereo~~POS=TRUNC högtalare~~POS=HEADCOMP

Vi gillade verkligen stereohögtalaren. Ljudet är kraftfullt högt och även ljudeffekter tillhandahålls via Dolby Atmos. För anslutning av hörlurar har du valet mellan 3.5 mm jack, Bluetooth eller USB-C. Högupplösta ljudkodekar som aptX stöds för Bluetooth-anslutningar. Det är till och med möjligt att ta emot FM-radio med trådbundna hörlurar.

Redmi Note 11 Pro 5G baksida stående.

Redmi Note 11 Pro 5G: Batteri

Med en kapacitet på 5000 mAh har Redmi Note 11 Pro 5G ett batteri av den vanliga storleken nuförtiden. Positiv effekt har den sparsamma konsumtionen av effektiva Snapdragon 695. Använder du smarttelefonen för vardagliga saker som att ringa, surfa på internet och sociala medier kan du räkna med en körtid på runt 2 dagar.

 Snabbladdning är möjlig med upp till 67 watt. En full laddning tar knappt 41 minuter. Med bara 15 minuters ström är smarttelefonen redan laddad till 55 procent. Omvänd laddning, det vill säga laddning i motsatt riktning, liknande en powerbank, stöds. Som väntat, ingen trådlös laddning.

Redmi Note 11 Pro 5G trippel bakre kamera

Redmi Notes 11 Pro 5G

8.5
rating
positiv

Elegant design
AMOLED -skärm med 120 Hz uppdateringsfrekvens
Bra vardagliga prestanda
MIUI 13 användargränssnitt
Bra mobiltelefonmottagning (5G, VoLTE, VoWiFi)
NFC för kontaktlös betalning (EU -version)
Exakt navigering
Stereohögtalare med Dolby Atmos
Mycket bra batteritid och 67W snabbladdning

negativ

Stor och tung
"Alltid-på" endast i 10 sekunder
Processor nedgraderas till föregångaren
Videor endast i 1080p30

Slutsats

Redmi Note 11 Pro 5G är en bra mellanklasssmartphone som med största sannolikhet kommer att fortsätta framgången för sin föregångare. Köpargument nummer 1 är den utmärkta displayen, som i denna prisklass (åtminstone vid tidpunkten för detta test) har liten konkurrens.

Försäljningsargument nummer 2 är batteriet, som håller länge och är fulladdat på knappt 67 minuter med 41 watts snabbladdningsfunktion.

Det tredje försäljningsargumentet är huvudkameran på 3 MP, som tar bilder av god kvalitet dag och natt. Men videoälskare måste nöja sig med en maximal upplösning på 108p1080.

Du bör också vara medveten om Snapdragon 695:s mediokra grafikprestanda. Krävande mobilspel kan spelas, men stamning kan bara undvikas på en reducerad detaljnivå. Redmi Note 11 Pro 5G är därför ganska olämplig för hardcore-spelare. I sin tur klarar smarttelefonen vardagliga uppgifter.

Kontrollera priser
140,90€
162,99€
194,50€
289,00€
Timo Altmeyer avatar
författare

Timo är grundaren av techreviewer.de och en riktig teknikexpert. Från smartphones till e-cyklar, från hemmabio till smarta hem, han har alltid fingret på pulsen med de senaste trenderna.

Lämna en kommentar

Schreibe einen Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade med * märkt