Anslut dig till vårt nätverk!

Hej, vad letar du efter?

realme GT Master Edition testproduktbild

realme GT Master Edition i testet - du behöver inte fler smartphones!

Testrapport utarbetad av Timo den 13 oktober 2021

Bara några månader efter lanseringen av realme GT är realme GT Master Edition nästa smartphone i GT -modellserien. Utrustad med en mobil plattform Snapdragon 778 5G, är Master Edition vad gäller prestanda under realme GT med Snapdragon 888, men erbjuder annars mycket liknande utrustning till ett pris 100 euro lägre.

I det här testet berättar jag exakt vilka skillnader det finns och hur smarttelefonen fungerar i vardagen.

Twitter Facebook WhatsApp Buffert pin It
8.4
Vårt betyg
295 € amazon
Kontrollera priser
Technische Daten
översikt
tillverkare

Realme

Modell

realme GT Master Edition

specifikationer

 Processor och minne 
CPU: Qualcomm Snapdragon 778G 5G
GPU: Adreno 642L
RAM: 6GB / 8GB LPDDR4X
Internminne: 128GB / 256GB UFS2.2
Minnesförlängning: nej

 Visa 
Visa diagonal: 6,43 inches
Skärmupplösning: 2400 x 1080 pixlar
Displayfrekvens: 120 Hz
Display ljusstyrka: 1000 nit
Skärmtyp: AMOLED
Skärmskydd: Okänd
Samplingshastighet: 360 Hz
Multitouch: 10 fingrar

 Kameror 
Huvudkamera: 64 MP (f / 1.8 bländare)
Ultra vidvinkelkamera: 8 MP (119 ° - f / 2.3 bländare)
Makrokamera: 2 MP (bländare f / 2.4)

Framkamera: 32 MP Sony IMX615 (bländare f / 2.5)

 Netzer 
Dubbel SIM: Ja
SIM-storlek: Nano SIM
eSIM: Nej

GSM: 850 / 900 / 1800 / 1900
WCDMA: B1/B2/B4/B5/B6/B8/B19
FDD LTE: B1/B2/B3/B4/B5/B7/B8/B12/B17/B18/B19/B20/B26/B28/B66
TDD LTE: B38/B39/B40/B41(2496-2690MHz)
5G NSA/SA: n66/77/78/38/40/41(2496-2690MHz)/1/3/5/7/8/20/28

 trådlös 
WiFi: 802.11 a / b / g / n / ac / ax
Bluetooth: 5.2
GPS: Ja
NFC: Ja

 sensorer 
* Ljussensor
* Accelerometer
* Induktiva givaren
* E-Kompass
* gyroskop
* Fingeravtryckssensor

 ackumulator 
Batteri: 4.300 mAh
Snabbladdningsfunktion: 65 Watt
Qi butik: nej

andra
Operativsystem: Android 11 (realme UI 2.0)
Ljud: 3.5 mm hörlurar / stereohögtalare
Anslutning: USB-C
Storlek: 159,2 × 73,5 × 8,0 * mm (* 8,7)
Vikt: 174 * g (180)
* Voyager Grey

kimTest: realme GT Master Edition

Långt borta är de dagar då smarttelefontillverkare släppte en eller två modeller om året. Under tiden har det skett en övergång till omfattande modellserier, vars modeller vanligtvis bara skiljer sig åt med namnnamn, till exempel "Pro", "Max", "Plus" eller "Lite".

realme GT Master Edition Review Unboxing

Realme är mycket mer abstrakt med realme GT Master Edition, som enbart bygger på namnet, en bättre realme GT (Kolla in testet här) kan förväntas. I själva verket är Master Edition mycket mer en billigare "Lite" -version. 

realme GT Master Edition: design, utförande och leveransomfång

Med realme GT Master Edition gör realme återigen ett riktigt designuttalande. Designen skapades i samarbete med den japanska industridesignern Naoto Fukasawa. Åtminstone när vi talar om färgen "Voyager Grey", eftersom smarttelefonen också finns i de enklare versionerna "Luna White" och "Cosmos Black". Det speciella med “Voyager Grey” är baksidan av smarttelefonen, som är gjord av gråfärgat syntetläder och ska se ut som ett hårt fodral.

realme GT Master Edition i vitt med utsikt bakifrån

Min testapparat i “Luna White”, å andra sidan, hålls i vanligt vitt. Höljet är helt och hållet tillverkat av plast, men detta kan inte ses direkt från kromutseendet. I kombination med den mattade baksidan, som är rundad mot sidorna, är smarttelefonen elegant och är också bekväm att hålla. Storleken (159,2 x 73,5 x 8,0 mm) och vikten (174 g) är måttliga. Det finns inget vattenskydd (IP -klassning). 

realme GT Master Edition med utsikt över displayen

En annan designfunktion är den rektangulära kamerapuckeln med tre vertikalt arrangerade linser, som sticker ut från det vita på baksidan med sin svarta surround. När det gäller kontrollknapparna har vi en volymvippare till vänster om ramen och strömbrytaren till höger. Båda knapparna är lättåtkomliga med en hand och visar en bekväm tryckpunkt. SIM -kortplatsen, som kan utrustas med två nano -SIM -kort, finns också till vänster. Plats för en   microSD -minneskort Tyvärr finns det inte. 

Kabelanslutna hörlurar kan enkelt anslutas via 3.5 mm -uttaget. Vi har en klassisk USB-C-anslutning (USB65) för överföring av data och laddning av smarttelefonen, vilket förresten är möjligt med upp till 2.0 watt. Annars finns det en monohögtalarutgång och två mikrofoner, en under och en ovan.

realme GT Master Edition Leveransomfattning Smartphone, fodral, laddare och USB-C-kabel

Det är inget fel med utförandet. Trots den stora mängden plast är realme GT Master Edition lite smickrande vid beröring. Ingenting kan heller sägas mot leveransomfattningen. En 65-watts snabbladdare och en USB-C-kabel ingår, ett skyddshölje ingår och ett skärmskydd appliceras noggrant på displayen från fabriken.

realme GT Master Edition: Display

Vid det här laget växlar vi också till displayen, som tar upp en stor del av fronten med ett förhållande mellan skärm och kropp på 91,7%. Displayramarna är alla genomsnittliga i storlek. Realme inrymde den främre kameran på 32 MP i ett ”hål”. Ett litet hål stansas i displayen och kameran placeras bakom den. Det är nu den vanligaste lösningen att rymma den främre kameran på ett platsbesparande sätt. Realme tillhandahåller ingen information om skärmskyddsglaset.

realme GT Master Edition AMOLED -skärm

En fingeravtrycksläsare på displayen är dold under skärmen, vilket låser upp smarttelefonen på ett tillförlitligt sätt och på kortast möjliga tid. I inställningarna kan vi välja mellan åtta olika fingeravtrycksanimationer. Det finns ingen meddelande -LED. Istället finns det snygg kantbelysning och en funktion som alltid är på. Båda funktionerna kan också justeras i presentationen.

Displaytypen är baserad på en Samsung AMOLED -panel med en 6,43 tums skärmdiagonal och en skärmupplösning på 2400 x 1080 pixlar. Detta motsvarar i sin tur en knivskarp pixeltäthet på 409 PPI.

Inga kompromisser har gjorts när det gäller uppdateringshastigheten heller. Precis som realme GT stöder nya Master Edition en jämn uppdateringshastighet på 120 Hz. En riktig fest för ögonen, som inte sällan går på bekostnad av batteritiden. För att motverka detta till viss del finns det ett autoläge som automatiskt anpassar uppdateringsfrekvensen till innehållet. Touchingångar är ännu snabbare. 360 Hz touch -samplingshastighet garanterar hög igenkänningsnoggrannhet.

AMOLED -displayen visar färgerna kraftfullt och rikt. Svart framstår faktiskt som svart och inte som grått, för för att visa svart är den självbelysande pixeln på AMOLED-skärmen helt enkelt avstängd. Det betyder att kontrasten är nästan oändlig. Displayens färgnoggrannhet är bra. Den matchas med färgutrymmet DCI-P3, vilket är vanligt i amerikansk filmproduktion. Individuella justeringsalternativ är möjliga baserat på skärmens färgtemperatur och skärmfärgläget (levande, mild och lysande).

realme GT Master Edition display smartphone i handen

Displayen förblir läsbar när solen skiner. Den automatiska ljusstyrkajusteringen reagerar snabbt och ökar den maximala skärmens ljusstyrka utöver det manuella ljusstyrkeläget vid direkt ljusinfall. Den maximala skärmens ljusstyrka uppmätt i testet var 650 cd / m². Det är inget fel med betraktningsvinkelns stabilitet heller. Displayen förblir nästan oförändrad även vid ogynnsamma betraktningsvinklar.

Innehåll från streamingappar som Netflix och Prime Video kan streamas i hög 1p -upplösning tack vare Widevine L1080 hårdvarulicensiering. High Dynamic Range (HDR) stöds i teorin, men HDR -innehåll kan inte streamas via Netflix.

realme GT Master Edition: prestanda och användargränssnitt

Smarttelefonen drivs av en mobilplattform Qualcomm Snapdragon 778G 5G. CPU: n erbjuder åtta kärnor, som i sin tur är uppdelade i en snabb primärkärna med 2,4 GHz klockfrekvens, tre kraftkärnor (2,2 GHz) och fyra energibesparande kärnor (1,9 GHz). GPU: n är en Adreno 642L. Smarttelefonen finns i två minneskonfigurationer, antingen med 128 GB eller 256 GB datalagring (UFS2.2) och med 8 GB huvudminne (LPDDR4X).

realme GT Master Edition Snapdragon 778 5G

Så mycket för de tekniska detaljerna. Mycket viktigare är den dagliga prestandan för realme GT Master Edition. Vid denna tidpunkt ger smarttelefonen en övertygande helhetsbild. Realme UI 11, baserat på Android 2.0, gick smidigt och stabilt under hela testfasen. Oväntade kraschar eller andra problem inträffade inte. Smarttelefonen behärskar vardagliga uppgifter (surfning, sociala medier, streaming och telefoni) med glans. Appar startar utan större dröjsmål, körs smidigt och sparas länge i minnet.

 Mobilspelare kanske inte får sina pengar med realme GT Master Edition. Här är storebror realme gt med Snapdragon 888 -chip, mycket snabbare på språng. Trots det kan även krävande spel spelas ganska smidigt med Master Edition. Bara detaljerna måste skruvas ner lite. Så kallad termisk strypning, det vill säga den temperaturrelaterade nedklockningen av prestandan, förekom inte i testet.

Låt oss ta en ny titt på användargränssnittet, som sannolikt kommer att få en uppdatering till Android 12 under de kommande månaderna. Strukturen i användargränssnittet är strukturerad och du kan snabbt komma dit du vill. Funktionellt har realme UI 2.0 en modern synvinkel.

Som användare har du möjlighet att i stor utsträckning anpassa användargränssnittet. Förutom den vanliga tapetanpassningen finns det andra anpassningsalternativ för ikonstilen, applayouten, färgerna, teckensnittet och visningsstorleken, meddelandeområdet, kantbelysningen och fingeravtrycksanimationen.

 Praktiska verktyg som delad skärm, en intelligent sidofält, spelläge eller skärminspelningsalternativ är redan integrerade direkt i systemet. Andra användbara funktioner, som fortfarande är i en testfas, kan nås via realme lab.

Menyalternativet ”Dataskydd” ger dig tillgång till säkerhetsfunktioner som det privata värdeskåpet, systemklonaren eller barnområdet. Mycket få irriterande tredjepartsappar är förinstallerade.

realme GT Master Edition: kamera

För många är en bra smartphone -kamera förmodligen den viktigaste försäljningsargumentet. Nästan varje smartphone har mer än två sensorer, oavsett prisklass. Antalet sensorer och många megapixlar gör dock inte en bra smarttelefonkamera.

Realme GT Master Edition har totalt fyra kameror. På baksidan är trippelkamerasystemet med en

  •  64 MP huvudkamera (f / 1.8 bländare) en
  •  8 MP ultra vidvinkel kamera (f / 2.3 bländare och 119 ° FOV) och en
  •  2 MP makrokamera (f / 2.4 bländare).

På framsidan har vi en 32 MP Sony IMX615 frontkamera (f / 2.5 bländare).

realme GT Master Edition bakre kamera

Realme ger inga detaljer om de inbyggda sensorerna i trippelkameran. De tekniska specifikationerna för huvudkameran talar för en 64MP Omnivision OV64B bildsensor.

När det gäller bildsensorer för smartphones har OmniVision ännu inte kunnat hålla sig. Många tillverkare använder sensorer från Sony eller Samsung, åtminstone för huvudkameran. Omnivision OV64B är ingalunda ett dåligt val.

huvudkameran

Realme GT Master Edition är ganska kapabel att ta foton och videor som är väl värda att se. Bilder som tagits med huvudkameran är rika på detaljer och behagligt skarpa under bra ljusförhållanden. I stället för naturligt är färgerna delvis övermättade. Om du slår på kamerans AI intensifieras färgmättnaden ytterligare. Detta gör att bilderna verkar mer dynamiska, men de ljusa färgerna passar inte allas smak.

Vissa människor kommer att bli förvånade över varför huvudkameran tar foton i bara 16 MP som standard, även om vi har installerat en 64 MP bildsensor. Anledningen till detta är så kallad "pixelbinning". Närliggande pixlar av samma färg (här 2x2) kombineras till en pixel. Pixelområdet fyrdubblas, upplösningen reduceras till 16 MP och vi uppnår en högre ljuskänslighet och mindre signalbrus.

Så snart ljusförhållandena försämras minskar inspelningskvaliteten också. Slutartiden ökar och bristen på bildstabilisering gör det svårare att ta skakfria foton. Mängden detaljer minskar också och finesser blir suddiga. Bildbruset hålls dock inom gränserna och färgerna bleknar inte för mycket på grund av den allmänna övermättnaden.

Nattläget ger ett botemedel som synligt tar tillbaka detaljer, minskar suddigheten och ger mer dynamik.

 Realme GT Master Edition lyckas med bokehinspelningar eller porträtt. Oavsett om det är för människor eller föremål sticker förgrunden vanligtvis rent ut från bakgrunden. En skjutreglage kan användas för att ställa in graden av oskärpa före inspelning. Inga fler suddiga justeringar är möjliga efter exponeringen.

Ultra vidvinkel kamera

Ultra-vidvinkelkameran kan inte hålla ett ljus mot huvudkameran. Bildfel i form av kromatisk aberration förekommer oftare, färgerna överdrivs och en liten suddighet i bilden blir märkbar mot kanterna.

 

Makro kamera

Som så ofta erbjuder makrokameran inget mervärde och försvann snabbt i dunkelheten. Här är två testbilder:

videokvalitet

Huvudkameran spelar in videor i upp till 4K med 30 bilder per sekund. Vid 1080p kan 60 bilder per sekund också väljas. Videoinspelningar stabiliseras med hjälp av elektronisk bildstabilisering, vilket gjorde ett bra jobb i testet. Till skillnad från fotoläget är färgerna mycket mer måttliga och närmare verkligheten.

realme GT Master Edition | Kameratestkvalitet Dag och natt 1080p30

Zooma är möjligt med 10x förstoring. Att byta till kameran med ultravidvinkel medan inspelning pågår fungerar inte. Andra funktioner som kamera AI, bokeh eller färgfilter är också tillgängliga i videoläge. Det finns dock ingen HDR -funktion.

främre kameran

Den främre kameran på 32 MP tar foton och videor i bra kvalitet. Selfies som spelats in med det är rikt på detaljer och skarpa. Det dynamiska omfånget är bra och förbättras ytterligare av HDR. Färgåtergivningen är konsekvent.

Förutom ett vanligt fotoläge stöder selfiekameran även porträtt och nattläge. Den främre kameran spelar in videor i 720p eller 1080p.

realme GT Master Edition: Anslutningar

mobil

När det gäller mobilkommunikation lämnar realme GT Master Edition ett gott intryck. Förutom 4G stöds också den nya 5G -mobilstandarden, som ständigt utökas i detta land. Här är en översikt över de befintliga mobilradiobanden.

  •  GSM: 850/900/1800/1900
  •  WCDMA:  B1/B2/B4/B5/B6/B8/B19
  •  FDD LTE:  B1/B2/B3/B4/B5/B7/B8/B12/B17/B18/B19/B20/B26/B28/B66
  •  TDD LTE:  B38/B39/B40/B41(2496-2690MHz)
  •  5G NSA/SA:  n66/77/78/38/40/41(2496-2690MHz)/1/3/5/7/8/20/28

Den dubbla SIM -kortplatsen kan utrustas med två nano -SIM -kort. Röstkvaliteten är utmärkt i båda riktningarna. VoLTE och VoWiFi kan aktiveras via inställningarna.

realme GT Master Edition SIM -kortplats

Wi-Fi och Bluetooth

Realme GT Master Edition är också väl positionerat på denna punkt. De nuvarande standarderna WiFi 6 och Bluetooth 5.2 stöds. Datahastigheten är hög och anslutningsstabiliteten är långtgående.

GPS och sensorer

Realme GT Master Edition är inte en smartphone med dubbel GPS, men den stöder alla större satellitsystem. En exakt positionsbestämning sker inom några sekunder. Felaktigheter i navigationen inträffade inte i testläget.

Andra sensorer inkluderar en sensor för omgivande ljus, en accelerationssensor, ett gyroskop, en närhetssensor och en e-kompass. NFC är tillgängligt så att mobilbetalningar med Google Pay också fungerar.

realme GT Master Edition undersida med USB-C, hörlursingång och högtalare

monohögtalare

Smarttelefonen fick en liten svepning mot högtalaren. Å ena sidan är det bara en monohögtalare och inte ett stereohögtalarsystem. Å andra sidan är ljudet klart, men maxvolymen ska vara lite högre. Att ringa ett telefonsamtal med handsfree-funktionen i bullrig trafik är ganska svårt.

realme GT Master Edition: batteri

Realme har gett realme GT Master Edition ett 4300 mAh batteri. När du är fulladdad kan du enkelt ta dig igenom dagen. Den som ibland surfar med sin smartphone, kollar mejl, lyssnar på musik och tittar på YouTube -videor, måste ladda batteriet i genomsnitt var och en halv dag. En timme Netflix förbrukar cirka 1% av batteriet. Detta är inte en topprestanda, men det är fortfarande hanterbart.

Lasthastigheten är mer tilltalande. 65 watts SuperDart -laddningsteknik laddar batteriet helt på bara 35 minuter. Med bara 10 minuter på el kan batteriet laddas med nästan hälften. Smarttelefonen blir inte ovanligt varm under snabb laddning. Trådlös Qi -laddning stöds inte.

rating
positiv

Snygg design och bra utförande
AMOLED -skärm med 120 Hz uppdateringsfrekvens
Bra prestanda för de flesta uppgifter
Användbara kameror
Stabilt användargränssnitt för Android 11
Bra mobilkvalitet (5G, VoLTE, VoWiFi)
NFC för kontaktlös betalning
Bra navigationsegenskaper
Snabb laddningstid

negativ

Inget IP-skydd
Inget stereohögtalarsystem
Ingen minneutvidgning
Överflödig makrokamera

Slutsats

Realme GT Master Edition är ett bra exempel på att du inte ska luras av namnet. Det som låter mycket är i grunden en "lite" version av realme GT, som släpptes för några månader sedan.

Men du kan säkert ignorera förvirringen av namn, eftersom realme GT Master Edition överlag är en bra mellanklass-smartphone utan allvarliga svagheter och med ett bra pris-prestanda-förhållande.

Snapdragon 778G 5G skär en bra siffra och levererar tillräckligt med prestanda i vardagen. AMOLED -skärmen är inte en av de ljusaste i sitt slag, men den är skarp och skarp och får poäng med sin mjuka uppdateringshastighet på 120 Hz.

Bildkvaliteten på trippelkameran är bra genomsnitt med tanke på prisklassen. Ögonblicksbilder i form av foton och videor som du gillar att visa runt är inga problem. Men du kunde ha gjort utan makrokameran.

När det gäller anslutning fungerar realme GT Master Edition bra. Telefonkvaliteten är bra, dataöverföringen i WLAN är hög och NFC för mobil betalning är lyckligtvis tillgänglig. Sömlös navigering fungerar också med smarttelefonen utan några hinder. Tyvärr klarade sig realme utan ett stereohögtalarsystem.

Också värt att nämna är 65 watts SuperDart -laddningsteknik, som laddar smarttelefonen helt på bara 35 minuter. Batteriets livslängd är ganska genomsnittlig vid 1 ½ dag vid normal användning.

8.4
Vårt betyg
översikt
tillverkare

Realme

Modell

realme GT Master Edition

specifikationer

 Processor och minne 
CPU: Qualcomm Snapdragon 778G 5G
GPU: Adreno 642L
RAM: 6GB / 8GB LPDDR4X
Internminne: 128GB / 256GB UFS2.2
Minnesförlängning: nej

 Visa 
Visa diagonal: 6,43 inches
Skärmupplösning: 2400 x 1080 pixlar
Displayfrekvens: 120 Hz
Display ljusstyrka: 1000 nit
Skärmtyp: AMOLED
Skärmskydd: Okänd
Samplingshastighet: 360 Hz
Multitouch: 10 fingrar

 Kameror 
Huvudkamera: 64 MP (f / 1.8 bländare)
Ultra vidvinkelkamera: 8 MP (119 ° - f / 2.3 bländare)
Makrokamera: 2 MP (bländare f / 2.4)

Framkamera: 32 MP Sony IMX615 (bländare f / 2.5)

 Netzer 
Dubbel SIM: Ja
SIM-storlek: Nano SIM
eSIM: Nej

GSM: 850 / 900 / 1800 / 1900
WCDMA: B1/B2/B4/B5/B6/B8/B19
FDD LTE: B1/B2/B3/B4/B5/B7/B8/B12/B17/B18/B19/B20/B26/B28/B66
TDD LTE: B38/B39/B40/B41(2496-2690MHz)
5G NSA/SA: n66/77/78/38/40/41(2496-2690MHz)/1/3/5/7/8/20/28

 trådlös 
WiFi: 802.11 a / b / g / n / ac / ax
Bluetooth: 5.2
GPS: Ja
NFC: Ja

 sensorer 
* Ljussensor
* Accelerometer
* Induktiva givaren
* E-Kompass
* gyroskop
* Fingeravtryckssensor

 ackumulator 
Batteri: 4.300 mAh
Snabbladdningsfunktion: 65 Watt
Qi butik: nej

andra
Operativsystem: Android 11 (realme UI 2.0)
Ljud: 3.5 mm hörlurar / stereohögtalare
Anslutning: USB-C
Storlek: 159,2 × 73,5 × 8,0 * mm (* 8,7)
Vikt: 174 * g (180)
* Voyager Grey

Mer från realme

realme TechLife Robot Vakuum Produktbildrealme TechLife Robot Vakuum Produktbild

Omdömen

"Realme" är faktiskt känt för smartphones, men nu vågar det kinesiska företaget också in på vakuumrobotmarknaden. Släppt med realme TechLife Robot Vacuum ...

reklam

Goboo Xiaomi Pad 5 -erbjudande

Goboo Redmi 10 -erbjudande